Wat is Analytics?

Analytics is een service van Google waarmee je inzicht krijgt in de prestaties van je website. Je kunt hiermee bijvoorbeeld kijken naar de hoeveelheid bezoekers op je website, de manier waarop ze op jouw website gekomen zijn en welke acties ze op jouw website ondernemen. Analytics is opgedeeld in vijf hoofdstukken:

1. Realtime

In het gedeelte Realtime heb je inzicht in de websitebezoekers die op dit moment op je website zitten. Je kunt hun locatie zien, de bron waarvan de bezoeker op jouw website is gekomen (bijvoorbeeld een zoekmachine of een blog die jouw website noemt), op welk apparaat ze zitten (mobiel, desktop, tablet) en op welke websitepagina ze nu zitten.

2. Doelgroep

Het gedeelte Doelgroep heeft betrekking op je websitebezoekers. Je kunt hierbij kijken naar bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, interesses, locatie en apparaattype. Met alle informatie bij elkaar kun je kijken welke doelgroep het meest uitkomt bij jouw website. Ook kun je de websiteprestaties per specifieke doelgroep vergelijken zodat je jouw website hiervoor kunt optimaliseren.

3. Acquisitie

In het gedeelte Acquisitie zie je de verkeersbronnen waar je websitebezoekers van afkomstig zijn. Denk hierbij aan een zoekmachine, social media, een link op een andere site, advertenties et cetera. Met deze informatie valt te achterhalen of je bijvoorbeeld genoeg uit je advertentie haalt.

4. Gedrag

Het gedeelte Gedrag gaat over alle activiteiten die de websitegebruikers op de website zelf uitvoeren. Je kunt hierbij kijken naar paginaweergaven, gemiddelde tijd op een pagina, bouncepercentage et cetera.

5. Conversie

Het gedeelte Conversie laat zien welke doelen er behaald zijn op je website. Denk hierbij aan ingevulde contactformulieren of clicks op telefoonnummers. Deze doelen dien je wel zelf eerst in te stellen. Als je website gebruikmaakt van e-commerce tracking zie je in het gedeelte Conversie de e-commerceprestaties, zoals het aantal transacties en de totale opbrengst.

Wat kost Analytics?

Analytics is helemaal gratis. Google Analytics Premium is op dit moment (nog) niet beschikbaar in Nederland, maar zodra ze naar ons land uitbreiden, kun je hier meer informatie over vinden op onze website.

Analytics tips

Op ons blog delen we regelmatig tips voor het optimaal gebruikmaken van Analytics. Lees meer: Analytics tips

Online marketingbureau

Heb je andere vragen over Google Analytics? Stel je vraag aan online marketing bureau Sageon. Wij helpen je graag!