Als je een eigen website wilt, moet je niet alleen nadenken over een domeinnaam, maar ook over een hostingprovider. De hostingprovider zorgt ervoor dat jouw website een plekje krijgt op een computer (server) en dag en nacht in verbinding staat met het internet.

In Nederland zijn honderden verschillende hostingproviders. Het zal je dan ook niet verbazen dat de kwaliteit van deze providers behoorlijk kan verschillen. Goede kwaliteit is natuurlijk belangrijk, maar wat voor jou de juiste provider (en pakket) is, is ook afhankelijk van je wensen en het doel van je website.

Waarop dien je te letten bij het kiezen van een hostingprovider? We leggen het uit in deze blog.

1. Hoeveel schijfruimte heb je nodig?

De hoeveelheid opslagruimte (schijfruimte) die wordt aangeboden verschilt per hostingprovider en per pakket dat wordt aangeboden. Je dient dus van tevoren te bedenken hoeveel schijfruimte je nu (en in de toekomst) verwacht nodig te hebben.

  • Ben je van plan een grote professionele webshop op te zetten? Of wil je een website met veel beeldmateriaal (foto’s en video’s)? Dan heb je veel opslagruimte nodig en kun je het beste kiezen voor een pakket met minimaal 20GB schijfruimte.
  • Ben je van plan een eenvoudige website te maken die enkel dient als visitekaartje voor je bedrijf? Dan is een pakket met een kleine hoeveelheid schijfruimte genoeg.

2. Hoeveel support heb je nodig?

Er zit veel verschil tussen de klantenservice van de verschillende hostingproviders. Zo zijn er hostingpartijen die telefonisch bereikbaar zijn, maar de meeste partijen zijn dit niet. Ook zijn er partijen die je helpen met verhuizen en de installatie van jouw website, maar als je technisch bent aangelegd, dan heb je deze ondersteuning waarschijnlijk niet nodig. Bedenk dus goed welke ondersteuning jij nodig hebt. Wel is het natuurlijk altijd fijn als je snel geholpen wordt als je vragen hebt.

Ben je van plan een WordPress website te maken en doe je dit voor het eerst? Dan is WordPress support, waar je gratis en onbeperkt gebruik van kunt maken wanneer je een WordPress hostingpakket afneemt, erg handig!

3. Hoe veilig en betrouwbaar is de hostingprovider?

Als je je website ergens gaat hosten, dan wil je natuurlijk dat de veiligheid van je website gewaarborgd is. Je wilt namelijk zo veel mogelijk gevrijwaard blijven van hackers. Bekijk dus altijd wat het veiligheidsprotocol is van de hostingproviders waar je geïnteresseerd in bent. Bekijk ook of de provider regelmatig back-ups maakt en of dit standaard in het pakket zit. Dit is wel zo handig, mocht het toch een keer misgaan.

De meeste providers bieden tegenwoordig een gratis SSL-certificaat aan, maar niet allemaal. Met een SSL-certificaat krijg je een versleutelde verbinding tussen de browser en de webserver. Een SSL-certificaat op je website is tegenwoordig onmisbaar, dus let hierop.

4. Wat is de snelheid van de hostingserver?

De laadsnelheid van een website wordt steeds belangrijker om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Daarnaast vinden bezoekers het ook fijn als een website snel laadt en kan dit dus invloed hebben op je omzet.

De snelheid van je website is grotendeels afhankelijk van de hostingserver. Het gegarandeerde RAM-geheugen en het aantal CPU cores spelen hierbij een belangrijke rol.

5. Wat adviseren wij?

De afgelopen tien jaar hebben we ervaring opgedaan met verschillende hostingpartijen. Als online marketing bureau kijken wij naar snelheid (belangrijk voor jouw positie in zoekmachines als Google) en service (als er iets mis gaat dan willen we snel en goed geholpen).

Wij zijn erg te spreken over WordPress hosting van xel. Op gebied van service en de snelheid bevalt ons xel (en onze klanten) erg goed. Het startpakket bij xel kost € 9,90 per maand.

Online marketing bureau Utrecht

Wil je meer weten over het kiezen van een passende hostingprovider voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met online marketing bureau Sageon, we staan je graag te woord!