User Experience (UX) design is steeds belangrijker voor het succes van een website. Maar wat is UX-design en waarom is het zo belangrijk? In deze blog leggen we uit wat UX design is en waarom jij het zou moeten toepassen op jouw website.

Wat is UX design?

UX staat voor user experience, ook wel gebruikerservaring genoemd. User experience (UX) design is erop gericht om de website aan te laten sluiten op de verwachtingen en wensen van gebruikers. Wordt de website als waardevol ervaren? Levert het de informatie op die gebruikers zoeken? Bereiken gebruikers hun doel?

Je wilt dat gebruikers bepaalde acties uitvoeren en bepaalde doelen bereiken op jouw website. Het is daarom belangrijk dat de functionaliteiten van jouw website en de emotie van de bezoeker samen komen.

Waarom zou ik dit moeten toepassen op mijn website?

UX design brengt verschillende voordelen met zich mee. Een aantal voordelen zijn:

1. UX design verhoogt de kans op een conversie

Door een goed UX design breng je jouw doelgroep sneller van A naar B. Dit verbetert de gebruiksvriendelijkheid van je website. Hierdoor wordt de kans op een conversie verhoogd. In een eerdere blog kan je teruglezen hoe wij door middel van heatmaps en visitor recordings het gedrag van bezoekers in kaart brengen. Met deze data kunnen wij opmaken hoe je de gebruikersvriendelijkheid van jouw website kunt optimaliseren.

2. Betere organische vindbaarheid

Zoekmachine-algoritmes zoals die van Google proberen relevante oplossingen te geven voor onze zoekopdrachten. Om dit zo goed mogelijk te doen, stellen zoekmachines diverse criteria aan websites zodat deze websites gerangschikt kunnen worden. Een ranking onderdeel is de gebruikerservaring van een website. Zoekmachines scannen jouw website om data te verzamelen zoals de laadsnelheid van de website en de manier waarop jouw content gestructureerd is. Een snelle website met gestructureerde content zal hoger gewaardeerd worden door Google.

3. Verbeterde klanttevredenheid

Als jouw website gebruiksvriendelijk is, wordt de klanttevredenheid verbeterd. Hierdoor zullen zowel nieuwe als bestaande gebruikers eerder terugkeren naar je website. Uiteindelijk kan de positieve ervaring op je website ervoor zorgen dat gebruikers zich binden aan jouw product of dienst waardoor er klantloyaliteit ontstaat.

4. Efficiëntie

Een goed UX design zorgt er niet alleen voor dat gebruikers sneller en makkelijker taken kunnen uitvoeren op een website, maar het zorgt er ook voor dat klanten minder fouten kunnen maken en minder vragen hebben. Hierdoor ben jij uiteindelijk minder tijd kwijt aan het oplossen van fouten of het beantwoorden van vragen.

Wil je hulp bij het verbeteren van de gebruikerservaring op jouw website? Neem dan contact op met online marketing bureau Sageon, wij helpen je graag verder.