Als je blogs of nieuwsberichten voor je website schrijft, dan weet je dat het bedenken van onderwerpen soms best lastig kan zijn. Om je te helpen met het bedenken van onderwerpen zijn er gelukkig handige gratis tools, zoals Answer The Public.

We schreven er al over in onze blog: Blogonderwerpen verzinnen, hoe doe je dat?

Een andere handige gratis tool die jou ook kan helpen met het creëren van nieuwe content, is Google Alerts. Met Google Alerts ben je als eerste op de hoogte van de laatste berichten op het internet over onderwerpen waar jij geïnteresseerd in bent.

Hoe Google Alerts werkt, leg ik uit in deze blog.

Wat is Google Alerts?

Google Alerts, ook wel bekend als ‘Google Meldingen’, is een gratis tool van Google. Met deze tool is het mogelijk om meldingen (‘alerts’) te ontvangen zodra er nieuwe inhoud op het internet verschijnt dat aan jouw vooraf ingestelde zoekopdrachten voldoet. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je meldingen ontvangt. Bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks. Bovendien kun je zoveel zoektermen instellen als je wilt.

Met Google Alerts bespaar je tijd, want je hoeft (voor de ingestelde zoekopdrachten) niet meer zelf handmatig op het internet te zoeken. Deze tijd kun je dan mooi besteden aan het schrijven van nieuwe blogs of nieuwsberichten!

Google Alerts instellen

Google Alerts instellen is niet moeilijk. Je hebt er wel een Google-account voor nodig. Het werkt als volgt:

  1. Ga naar de website van Google Alerts en log in met je Google account.
  2. Vul onder ‘Meldingen’ de zoekterm in waar jij meldingen over wilt ontvangen. In onderstaand voorbeeld heb ik “online marketing tips” ingevuld. Gebruik dubbele aanhalingstekens bij longtail zoekwoorden waarvan je een bepaalde woordvolgorde wilt aanhouden.
    Google alert onderwerp
  3. Voordat je op de knop ‘Melding maken’ drukt kun je eerst nog verschillende opties voor de melding kiezen. Klik hiervoor op ‘opties weergeven’. Er klapt dan een venster uit waarin je kunt aangeven hoe vaak je een melding wilt ontvangen, vanaf welke bronnen, de taal, de regio en hoeveel resultaten je wilt ontvangen (alle resultaten of alleen de beste resultaten). Deze instellingen kun je later altijd weer veranderen.
    Google Alerts Instellingen
  4. Onder ‘Verzenden naar’ kun je aangeven of je de meldingen op je e-mailadres wilt ontvangen of als een RSS feed.
  5. Klik op ‘Melding maken’. Vanaf dan ontvang je meldingen wanneer er overeenkomende zoekresultaten zijn gevonden.

Waarom Google Alerts?

Google Alerts is een handige tool voor inspiratie voor je blogs en nieuwsberichten, maar je kunt de tool voor nog meer handige zaken gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld mee op de hoogte blijven van jouw online reputatie. Hoe? Door een alert in te stellen voor je naam of bedrijfsnaam.

Let op: Social media posts worden helaas niet geïndexeerd, dus hier krijg je via Google Alerts geen meldingen over.

Het is met Google Alerts ook mogelijk om jouw belangrijkste concurrenten in de gaten te houden. Handig voor iedereen die zich bezighoudt met SEO, want naast het creëren van content, is jouw concurrentie in kaart brengen een belangrijk onderdeel van een goede SEO-strategie.

Lees ook: Winnen met SEO? Leer van je concurrenten!

Meer informatie?

Wil jij meer weten over Google Alerts? Of wil je meer informatie over bloggen of contentmarketing in het algemeen? Neem dan contact op met online marketing bureau Sageon, we staan je graag te woord!