Een dode link of ‘gebroken link’ is een link naar een pagina die niet (meer) werkt of bestaat. Dit wordt aangegeven met een foutmelding, oftewel een 404-pagina. Een dode link kan zowel een interne link, als een externe link (link naar een andere website) betreffen.

Dode links zijn nadelig voor de gebruikerservaring op je website, maar ook voor je positie in Google. Het is dus belangrijk om je website regelmatig te onderzoeken op de aanwezigheid van dode links en deze weg te halen of zo te herstellen dat deze verwijst naar een bestaande pagina.

Helaas is zelf herstellen of verwijderen niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als de link naar jouw website op een andere website staat of als de dode link nog in de zoekresultaten van Google wordt getoond. Het is dan belangrijk om deze (verouderde) URL’s te redirecten.

Hoe je een dode link redirect leg ik je later uit in deze blog. Maar eerst wat meer over het ontstaan en opsporen van dode links.

Hoe ontstaan dode links?

Dode links kunnen op verschillende manieren ontstaan. Natuurlijk simpelweg door een typfout, maar ze kunnen ook ontstaan als je bijvoorbeeld je website verhuist naar een ander domein, een oude pagina verwijdert of een URL aanpast. Hierdoor kan het zijn dat de oude pagina’s weliswaar uit de lucht zijn, maar dat deze oude url’s nog wel vindbaar zijn in zoekmachines, via oude interne links op je website of omdat een andere website er nog naar verwijst. Het gevolg is dat gebruikers die op die links klikken naar een 404-pagina worden gestuurd en je website waarschijnlijk snel weer verlaten. En dat is natuurlijk zonde!

Hoe spoor ik dode links op?

404-pagina

Het opsporen van dode links kan natuurlijk door elke link op je website aan te klikken en te kijken of deze naar een 404-pagina verwijst, maar dit is bij grotere websites natuurlijk onbegonnen werk.

Gelukkig zijn er handige online tools die je kunnen helpen met je zoektocht naar dode links. Een daarvan is de Online Broken Link Checker. Deze tool is gratis tot 3000 pagina’s. De tool scant je hele website op dode links (intern en extern), geeft aan op welke pagina’s dode links staan en naar welke niet bestaande URL’s verwezen wordt. Handig!

Dode links op een andere website

Behalve dode links afkomstig van je eigen website, is het natuurlijk ook mogelijk dat een andere website linkt naar een 404-pagina op jouw website, bijvoorbeeld door een typfout in de URL of omdat je de URL waarnaar verwezen wordt een keer hebt aangepast. Het opsporen van deze dode links kan niet met bovenstaande tool. Hoe spoor je deze dode links dan wel op? Dat kan met behulp van Google Analytics! Hoe je dat doet, lees je in onze blog: Monitor je 404-pagina’s met Google Analytics (how to).

Wanneer dode links redirecten

Dode links kun je op je eigen website verwijderen of aanpassen, waardoor de link vervolgens wel naar een bestaande URL verwijst.

Als de dode link naar jouw website verwijst, is zelf herstellen of aanpassen helaas niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld in de zoekresultaten van Google of op een andere website. De oplossing is dan om deze URL’s te redirecten. Als een bezoeker dan op de dode link klikt, dan komt hij alsnog op een werkende pagina terecht.

Soorten redirects

Er zijn verschillende soort redirects die je kunt gebruiken. Ze worden aangeduid met een HTTPS-status code. De bekendste zijn de 301 en 302 redirects.

Als er sprake is van een permanente wijziging, dan dien je de 301 redirect te gebruiken. Deze redirect vorm staat voor ‘Moved Permanently’ en zorgt ervoor dat ook de opgebouwde linkwaarde wordt doorgestuurd naar de nieuwe URL. In de meeste gevallen heb je een 301 redirect nodig.

Is er sprake van een tijdelijke verhuizing, dan kun je de 302 redirect te gebruiken. Hiermee wordt aangegeven dat de oude URL later weer gebruikt zal gaan worden. De opgebouwde waarde wordt niet meegegeven aan de nieuwe URL. Een 302 redirect wordt niet vaak meer gebruikt.

Dode links redirecten met een plugin

Een dode link redirecten is in de meeste gevallen erg makkelijk. Tenminste, als je gebruik maakt van een van de populaire CMS systemen, zoals WordPress of Drupal. Deze hebben namelijk handige plugins en modules om zelf redirects in te stellen.

Voor WordPress is er de handige plugin Simple 301 Redirects. Zoals de naam al zegt, is deze plugin enkel voor 301 redirects. Nadat je deze plugin geïnstalleerd hebt, krijg je een handig invulveld onder Instellingen > 301 Redirects. Hier vul je de oude dode URL in de linker kolom in en in de rechterkolom vul je de URL in waar de pagina naar dient te verwijzen.

Voor Drupal bestaan er soortgelijke modules.

Dode link redirecten via het .htaccess-bestand

Redirects kunnen ook worden aangemaakt via het .htaccess-bestand. Deze methode is echter alleen aan te bevelen als je bekend bent met FTP.

Kom je er niet uit? Vraag dan de hulp van je webbouwer!

Online Marketing Bureau Utrecht

Wil je meer weten over het instellen van redirects? Of ben je op zoek naar een online marketing bureau die jou kan helpen met zoekmachine-optimalisatie? Sageon helpt jou graag om je website succesvoller te maken. Neem contact op!