Google heeft live vanuit Parijs de ‘Bard’ chatbot geïntroduceerd. Wij vertellen je alles over deze nieuwe functie én over de ambitieuze plannen die Google nog meer heeft met kunstmatige intelligentie. 

Onze collega's hebben live de presentatie van Google gevolgd.
Onze collega’s hebben live de presentatie van Google gevolgd.

Bard vs ChatGPT

Met de introductie van ChatGPT zijn AI-toepassingen de afgelopen tijd voor veel marketeers en ondernemers een stuk toegankelijker geworden. Al snel was duidelijk dat deze manier van AI een nieuwe concurrent voor Google Search vormt. ChatGPT is ingelijfd door Microsoft. Het publiek was dan ook al een tijd benieuwd wat Google’s antwoord hierop zou zijn. Dit is nu gepresenteerd onder de naam Bard.

Alles over Google’s Bard-chatbot

Net zoals ChatGPT is de Bard-chatbot in staat complexe vragen van gebruikers te begrijpen. Hiermee kunnen we binnenkort gedetailleerde antwoorden ontvangen van Google Search. Zo weet Bard of je makkelijker gitaar of piano kan spelen en legt hij je uit wat de ontdekkingen van de James Webb Space Telescope zijn.

Op dit moment is Bard alleen nog maar beschikbaar voor een testgroep, maar in de komende weken kunnen we de functie ook voor het grote publiek verwachten.

Introductie van Bard

Tijdens de presentatie vertelt Google-directeur Sundar Pichai over het doel van de nieuwe functie. Bard combineert de brede kennis van de wereld met de kracht van intelligentie en creativiteit van Google’s grote taalmodellen. De chatbot werkt op een lichtgewicht modelversie van LaMDA. Deze kunstmatige intelligentie maakt het mogelijk voor Bard vloeiende conversaties te hebben met de gebruiker.

Hoe werkt Bard?

Bard maakt gebruik van oude en nieuwe informatie op het web om het beste antwoord te vinden op jouw vraag. Hiermee lijkt de chatbot ook vragen te kunnen beantwoorden over recente gebeurtenissen. ChatGPT is daar op dit moment nog niet toe in staat. Google waarschuwt wel dat de chatbot nog onjuiste antwoorden kan geven. Hiermee lijkt de techniek toch nog niet zo ver als die van ChatGPT.

Microsoft heeft inmiddels al aangekondigd binnenkort een nieuwe versie van Bing te introduceren met integratie van de OpenAI’s GPT. Het bedrijf heeft zijn antwoord op Google’s Bard dus al klaarstaan.

Een voorbeeld hoe Bard te werk gaat
Een voorbeeld hoe Bard te werk gaat Bron: Google

Andere AI-functies

Bij Google zitten ze niet stil. Naast Bard zijn er ook andere AI-functies gepresenteerd, die we binnenkort in de producten van Google terug zullen vinden.

Wat voorbeelden:

  • Google Lens

Google Lens maakt visueel zoeken mogelijk en Google zal dit binnenkort naar een hoger niveau tillen. Zo introduceerde Google Multisearch. Wanneer je een item voor Lens houdt kun je precies zien waar het product te koop is, hoeveel het kost en is zelfs te zien of het in een andere kleur beschikbaar is.

  • Google Translate

Daarnaast wordt er ook meer mogelijk binnen Google Translate. Zo worden er 33 nieuwe talen toegevoegd binnen Translate. Ook maakt AI het nog gemakkelijker om de context te begrijpen van een woord. Zo kun je als gebuiker nog efficiënter en nauwkeuriger vertalen.

  • Google Maps

De nieuwe functie voor Google Maps geeft je straks de gelegenheid om bij restaurants naar binnen te kijken. Meerdere foto’s worden gecombineerd tot een video rondleiding. Google introduceert immersive view waarmee het een stuk makkelijker wordt een plek te observeren. Hoe is de plek in bepaalde weersomstandigheden? Hoe ziet de ingang van een gebouw eruit?

AI de toekomst?

Met de introductie van Bard laat Google zien de AI-trend heel serieus te nemen. Bard is natuurlijk het resultaat van een lange strategie, welke wat versneld is door de druk van concurrentie.

Wij zijn benieuwd hoe snel de chatbot zich bewijst in de praktijk, en natuurlijk welke gevolgen dit heeft voor seo. We houden je op de hoogte!

Vragen, sparren, samen nadenken over online marketing? Neem gerust vrijblijvend contact op met Sageon!