Social media-app TikTok is wereldwijd zeer populair. Het platform telt inmiddels 4 miljoen gebruikers en is daarmee het snelst groeiende social media-netwerk van Nederland. Maar, is TikTok wel zo veilig?

De app van het Chinese bedrijf ByteDance krijgt immers veel kritiek vanwege de gebrekkige privacyregels en de hoge verslavingsfactor. Welke risico’s de app heeft op jouw privacy, leggen we hieronder uit.

Wat is TikTok?

TikTok is een app waarop gebruikers video’s kunnen creëren en delen. De filmpjes zijn veelal kort, zo’n 15 seconden. Ook kun je verschillende effecten en teksten toevoegen.

De content op het platform is erg divers, met video’s van dansende of zingende mensen, lifehacks of tips over gezondheid en lifestyle.

TikTok gebruikt een slim algoritme om jou content te laten zien op basis van jouw gedrag. Dit doen ze erg slim. De app bereikte in 2021 een miljard gebruikers wereldwijd.

Wat is er zo leuk aan TikTok?

De interactie en met name het algoritme dat beter werkt dan bijvoorbeeld META, maakt het dat TikTok zo leuk en interessant is. Je krijgt echt veel boeiende content te zien. Ook is het heel gemakkelijk voor jongeren om hun eigen content te maken.

Het unieke aan TikTok is dat je ook met kleine accounts viraal kunt gaan. Het maakt niet uit hoeveel volgers je hebt. Content van kleine accounts wordt vaak opgepikt door het algoritme.

Smartphone met TikTok open in een winkelcentrum.

Is TikTok niet veilig?

Er zijn strikte privacyregels die bedrijven moeten hanteren, maar ontwikkelaar ByteDance lijkt dit aan zijn laars te lappen. De afgelopen jaren hebben verschillende instanties aan de bel getrokken vanwege de gebrekkige privacy van TikTok.

Zo werd in 2022 een nieuw privacybeleid niet doorgevoerd, omdat het in strijd zou zijn met de AVG. TikTok wilde namelijk persoonsgegevens gebruiken voor gerichte advertenties zonder dat gebruikers ermee konden instemmen.

Daarnaast hebben medewerkers van TikTok journalisten bespioneerd die kritiek uitten, door diens gebruikersdata te achterhalen, zo bleek uit een intern onderzoek. De medewerkers zijn ontslagen. Maar TikTok heeft nogmaals inbreuk gemaakt op meerdere privacywetten, aldus het Britse Information Commissioner’s Office (ICO). Het platform gebruikte, zonder toestemming van de ouders, persoonsgegevens van 1,4 miljoen Britse kinderen onder de 13 jaar. TikTok kreeg daarom een boete van 14,5 miljoen euro.

Situaties als deze zet natuurlijk wel vraagtekens bij de privacy en de veiligheid van de app. En het lijkt hiermee dat de datavergaring veel verder gaat dan bij bijvoorbeeld Facebook en Instagram, die echter ook de nodige problemen hebben gehad vanwege privacyschending.

Chinese regering heeft invloed

Aangezien TikTok ontwikkeld is door een Chinees bedrijf, roept ook dit vragen op. Wat is de rol van de Chinese regering omtrent TikTok? De reden dat mensen hier hun twijfels over hebben, komt omdat Huawei eerder al onder de loep lag.

Vanwege het Chinese politieke systeem heeft de regering behoorlijk wat invloed over bedrijven, in tegenstelling tot de westerse wereld. Er wordt gesteld dat China zodoende gemakkelijker data van gebruikers kan verzamelen. Dit betekent niet dat privacy bij ons niet wordt geschonden, maar er is in het westen meer controle op.

De afgelopen jaren hebben verschillende instanties aan de bel getrokken vanwege de gebrekkige privacy van TikTok.

Wat weet TikTok van mij?

Iedere app vraagt je toestemming om je persoonsgegevens te delen. Je kunt dit natuurlijk weigeren of naar jouw wensen instellen. Ook TikTok heeft een privacybeleid, waarmee het platform gegevens van je kan verzamelen.

Zo ontvangt het bedrijf onder andere profielinformatie (geboortedatum, e-mailadres etc.), gebruikerscontent (foto’s, video’s etc.), directe berichten, contacten, locatie en cookies. Ook houden ze door middel van fingerprinting-technieken bij hoe je content bekijkt en deelt.

Ofwel, TikTok weet meer dan je denkt. Zelfs informatie van andere social media-platformen, zoals Facebook, wordt verzameld. Wat ze ermee doen? Delen met derden, zoals adverteerders, zakelijke partners en dienstverleners. Ook al kun je diverse instellingen wijzigen, de standaardinstellingen van de app zijn niet privacy vriendelijk.

Andere risico’s door TikTok

Privacy is niet het enige risico voor problemen bij TikTok. Ongeveer een miljard mensen maakt gebruik van het platform en er zitten gebruikers bij met slechte bedoelingen. Denk aan identiteitsfraude, scam-apps die gepromoot worden en gebruikers die nep goede doelen opzetten.

Ook ligt online pesten (of zelfs erger) op de loer, doordat veel kinderen en jongeren van TikTok gebruikmaken. Bovendien is grooming een groot probleem. Dit is een vorm van kinderlokken waarbij een volwassene digitaal contact opneemt met een kind, met de intentie om dit kind te ontmoeten.

Moet ik nu TikTok verwijderen?

Als je gesteld bent op je privacy en de kans wilt verkleinen dat bijvoorbeeld je gegevens worden gedeeld of verkocht, dan kun je je TikTok-account beter verwijderen.

Het bedrijf achter het social media-platform schendt immers al jaren privacywetten en het bedrijf ligt geregeld onder vuur, met boetes tot gevolg.

Veel kinderen en jongeren gebruiken de app veelvuldig, zij zijn zich lang niet altijd bewust van de risico’s.

Over het geheel gezien blijft het natuurlijk oppassen als je online bent, want het is niet alleen TikTok die privacy schendt of waar je risico loopt. Maar dat we zulke bedrijven in de gaten moeten blijven houden – of weg moeten blijven, is wel duidelijk.