Speciale advertentiecategorieën (werkgelegenheid) in META: hoe ga je hiermee om?

META (voorheen Facebook) heeft halverwege 2022 een update doorgevoerd waardoor je verplicht bent om bij vacature/stage gerelateerde campagnes aan te geven of deze in een ‘speciale categorie’ vallen. Dit zorgt ervoor dat je gelimiteerd bent in de advertentiemogelijkheden en je het dus iets anders moet aanpakken dan bij reguliere campagnes.

In deze blog vertel ik je graag meer over de keuze voor META met werkgelegenheid campagnes, waar je op moet letten en hoe jij hier het beste mee aan de slag kunt gaan.

Waarom kiezen voor META als LinkedIn eigenlijk het ‘betere’ wervingsplatform is?

Ik hoor je al denken: waarom voor META kiezen als iedereen toch op LinkedIn op zoek is naar leuke vacatures? LinkedIn Ads biedt als wervingsplatform tot nog toe de beste targeting mogelijkheden op het gebied van het bereiken van de juiste doelgroep voor jouw vacature. Maar er zijn toch een aantal redenen waarom je voor META zou willen kiezen. Ik zet ze even op een rij:

  • Adverteren op LinkedIn Ads is duur. Als je wil adverteren op LinkedIn, moet je diep in de buidel tasten: je moet al snel denken aan een minimum dagbudget van 15-20 euro om mee te gaan in de veilingen. Afhangend van jouw branche, kan dit flink hoger zijn. Bij META heb je relatief lagere campagnekosten. Maar gezien de aard van het platform, moet je wel creatief zijn met campagnes die bedoeld zijn om sollicitanten te werven. Hier kom ik zo op terug in deze blog.
  • Jouw doelgroep is het beste te bereiken op Facebook en Instagram. Waarom zou je voor LinkedIn kiezen als jouw doelgroep aanwezig is op Instagram? Instagram is niet meer weg te denken onder de jonge sollicitanten. Dagelijks wordt er uren gescrold door tijdlijnen en Stories.
  • Betere advertentiemogelijkheden. META biedt nu eenmaal meer opties op het gebied van advertenties. Het komt ook allemaal net wat lekkerder uit de verf dan de advertenties op LinkedIn, die toch allemaal iets serieuzer en stijver zijn. Denk aan Instagram Stories, Reels, maar ook de koppen en CTA-knoppen die er iets aantrekkelijker uitzien.

Man op bank met laptop op schoot, over Meta ads.

Beperkte doelgroep mogelijkheden bij META werkgelegenheid campagnes

Heb je eenmaal de keuze gemaakt om werkgelegenheid campagnes te draaien op META? Dan zul je al snel merken dat je beperkt bent in de doelgroep mogelijkheden in vergelijking tot reguliere campagnes. Dit is met name bedoeld om discriminatie tegen te gaan bij het werven van de geschikte kandidaat.

Zo kun je niet targeten op leeftijd en/of geslacht en ben je verplicht om 18-65+ (man en vrouw) aan te houden. Daarnaast heb je een stuk minder keuze uit zogeheten ‘interesses’. Gedrag en andere doelgroepopties zijn ook niet beschikbaar. Kortom: je moet roeien met de riemen die je hebt.

Adverteren op LinkedIn Ads is duur, jouw doelgroep is het beste te bereiken op Facebook en Instagram en betere advertentiemogelijkheden zijn redenen om voor META te kiezen.

Hoe pak je het aan?

Afhangend van de functie waar je voor wil adverteren, zijn gedetailleerde targeting-opties zoals ‘entry level job’ (instapniveau), ‘job hunting’ en ‘sollicitatiegesprek’ meestal interessant. Werf je voor een functie in de financiële branche (finance)? Kijk dan eens naar gedetailleerde targeting-opties zoals ‘aandelenmarkt’, ‘financiële dienstverlening’ of ‘ondernemerschap’. Werf je iemand voor een traineeship? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je specifiek op studenten te richten met bijbaantjes zoals ‘klantenservice, ‘callcenter’ of ‘entry level job’.

Ook hangt het af van de doelstellingen. Zo kun je er voor kiezen om doelgroepen met slechts kleine verschillen op te splitsen in meerdere advertentiesets. Zo krijg je toch inzicht in welke gedetailleerde targeting-opties het beste uit de bus komen.

Daarnaast is het algoritme tegenwoordig zó goed dat je volgens META erg breed kan targeten, zolang je advertentie maar goed en duidelijk genoeg is. META gaat dan namelijk zelf op zoek naar de meest relevante personen binnen jouw gekozen doelgroep. Het is dus echt belangrijk om goede en creatieve advertenties te hebben. Let wel op hoe je dit precies aanpakt, aangezien je al snel met hagel kunt gaan schieten.

Gelukkig is het wel nog steeds mogelijk om met retargeting te werken voor werkgelegenheid campagnes. Deze kun je dan weer mooi laten aansluiten op een bredere awareness campagne. Kortom: het blijft een proces van testen en nog eens testen.

Meer informatie

Heb je vragen over werkgelegenheid campagnes op META: wij helpen je graag. Neem direct contact op met één van onze social media marketeers!