Van idee tot conversie: Een gids voor een succesvolle video marketing strategie

Video marketing is een van de meest effectieve manieren om je boodschap over te brengen. Maar om succesvol te zijn, moet je gebruikmaken van een strategie die aansluit bij de behoeften en verwachtingen van jouw doelgroep. In deze gids nemen we je stap voor stap mee door het hele proces.

Van het bedenken van een video tot het converteren van kijkers naar klanten. Of je nu ondernemer, marketeer of werkt bij een groot B2B bedrijf, deze gids biedt waardevolle inzichten en praktische tips om je video marketing naar een hoger niveau te brengen.  

Waarom aan de slag met video marketing? 

Video marketing is een krachtig instrument in de digitale wereld. Het heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Volgens recente statistieken is video de populairste vorm van online content. Mensen kijken dagelijks miljarden uren aan video’s op platforms zoals YouTube, TikTok, Instagram en LinkedIn.

Wat maakt video marketing zo effectief? Video is bij uitstek in staat is om emoties op te roepen en een verhaal te vertellen op een manier die tekst en afbeeldingen niet of minder kunnen. Video is gemakkelijk te consumeren en brengt informatie op een snelle en boeiende manier over.

Gezien de explosie van content, de steeds kortere aandachtsspanne van jouw doelgroep en het effect van video op ons brein is video marketing in jouw marketing strategie onmisbaar.

Source: Hubspot

Het identificeren van jouw doelgroep voor video marketing

Voordat je aan de slag gaat met het maken van video’s, is het belangrijk om jouw doelgroep nauwkeurig te identificeren. Het identificeren van jouw doelgroep begint met het begrijpen van de behoeften, interesses en demografische gegevens van jouw potentiële klanten.
Wie zijn ze? Wat zijn hun interesses? Wat zijn hun pijnpunten? Door antwoord te geven op deze vragen, kun je jouw video’s beter afstemmen op de behoeften en verwachtingen van jouw doelgroep.

Een andere belangrijke factor bij het identificeren van jouw doelgroep is het bepalen van het platform waarop je jouw video’s wilt verspreiden. Elk platform heeft zijn eigen doelgroep en het is belangrijk om te begrijpen welk platform het beste aansluit bij jouw doelgroep.
Bijvoorbeeld, als jouw doelgroep voornamelijk actief is op Instagram, dan moet je ervoor zorgen dat je jouw video’s optimaliseert voor dit platform.

Het ontwikkelen van een video marketing strategie

Nu je jouw doelgroep hebt geïdentificeerd, is het tijd om een video marketing strategie te ontwikkelen. 

 • Doelstellingen: Bepaal wat je wilt bereiken met jouw video marketing campagne. Wil je de naamsbekendheid vergroten? Meer verkeer naar jouw website genereren? Meer leads genereren? Duidelijke doelstellingen  helpen je om de juiste invalshoek te bepalen.
 • Content planning: Ontwikkel een contentplan dat aansluit bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep. Denk na over welke soort(en) video(‘s) je wilt maken en hoe vaak je ze wilt publiceren. Zorg ervoor dat jouw content waardevol en relevant is voor jouw doelgroep.
 • Budget: Bepaal hoeveel budget je beschikbaar hebt voor video marketing. Dit zal bepalen welke middelen je kunt inzetten en welke creatieve ideeën je kunt realiseren.
 • Type video: Zodra je doelstellingen bekend zijn bepaal je al snel het type video. Is het om uit te leggen, een product te verkopen of meer vertrouwen te ontwikkelen? Ben je bijvoorbeeld een advocatenkantoor en wil je meer uitleg geven over arbeidsrecht voor potentiële cliënten?
  Dan zijn korte kennisvideo’s over verschillende onderwerpen binnen het arbeidsrecht het meest geschikt. Wil je de identiteit van een groot bedrijf visualiseren? Dan is een branding video geschikt. Ben je een bedrijf dringend op zoek naar nieuwe werknemers? Dan kies je voor een werken-bij video.

Tips voor de inhoud van jouw video(‘s)

 • Vertel een verhaal: Mensen houden van verhalen. Gebruik storytelling technieken om jouw boodschap op een boeiende manier over te brengen. Denk na over de structuur van jouw video en hoe je de aandacht van jouw kijkers kunt vasthouden. 
 • Houd het kort en krachtig: Mensen hebben een korte aandachtsspanne, dus zorg ervoor dat jouw video niet te lang duurt. Probeer jouw boodschap zo beknopt mogelijk over te brengen en vermijd overbodige informatie. Zorg er ook voor dat de kern van de boodschap al in de eerste 10 seconden zichtbaar is. Geen langdradige intro’s, straight to the point dus. 
 • Denk aan het platform: Het bepalen van het platform waarop je jouw video(‘s) wilt verspreiden is essentieel. Wil je jouw video’s met name inzetten op Instagram REELS? Dan moeten de video’s in formaat 1080x1920px gemaakt worden. Houd daarnaast ook rekening met de maximale video duur voor bepaalde platforms.
 • Wees authentiek: Mensen houden van echtheid. Wees jezelf en laat jouw persoonlijkheid zien in jouw video’s. Dit zal jouw video’s menselijker en toegankelijker maken voor jouw doelgroep. Denk ook goed na over wie je voor de lens zet: niet iedereen is namelijk comfortabel op camera en dit kan al snel ongemakkelijk overkomen. 
 • Voeg een call-to-action toe: Vergeet niet om een call-to-action toe te voegen aan het einde van jouw video. Moedig jouw kijkers aan om actie te ondernemen, zoals het bezoeken van jouw website, het invullen van een formulier of het delen van jouw video.
 • Maak het visueel aantrekkelijk: Zorg ervoor dat je de juiste apparatuur en software hebt om video’s te produceren. Gebruik hoogwaardige beelden, aantrekkelijke kleuren en grafische elementen om de visuele aantrekkingskracht van jouw video te vergroten. 
 • Maak een videoplan: alle zaken hierboven voeg je samen in een plan. Schrijf in dit plan het script, welke shots je moet schieten, op welke locaties en welke personen er aan bod komen. Zo ga je goed voorbereid de filmdag in.

Mensen hebben een korte aandachtsspanne, dus zorg ervoor dat jouw video niet te lang duurt. Probeer jouw boodschap zo beknopt mogelijk over te brengen en vermijd overbodige informatie.

Het promoten en verspreiden van jouw video’s

Nu je jouw video’s hebt gemaakt, is het tijd om ze te promoten en te verspreiden. 

 • Plaats video’s op jouw website: Integreer de video’s in jouw website om bezoekers aan te moedigen ze te bekijken en de interactie op jouw website te vergroten. Voeg ze toe aan relevante pagina’s of maak een speciale sectie voor jouw video’s.
 • Deel jouw video’s op social media: Maak gebruik van jouw eigen social media kanalen zoals YouTube, Instagram, Facebook en LinkedIn om de video’s te delen.
 • Gebruik video’s in betaalde campagnes: Overweeg om jouw video’s in betaalde campagnes in te zetten. Platforms zoals Instagram, Facebook, LinkedIn, Google en YouTube bieden verschillende campagnedoelstellingen waar de video’s gebruikt worden om jouw doelgroep te bereiken.
 • Stuur jouw video’s naar jouw e-maillijst: Maak gebruik van jouw e-maillijst om de video’s te promoten. Stuur een e-mail naar jouw abonnees met een link naar de video en moedig hen aan om deze te bekijken.
 • Partner met influencers: Werk samen met influencers in jouw branche om jouw video’s onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Vraag hen om jouw video’s te delen met hun volgers of om erover te praten in hun content.

Het optimaliseren van video’s voor zoekmachines

Om ervoor te zorgen dat jouw video’s goed gevonden worden door jouw doelgroep, is het belangrijk om ze te optimaliseren voor zoekmachines. In deze sectie geven we enkele tips om jouw video’s beter zichtbaar te maken in zoekmachines zoals Google en YouTube.

 • Gebruik relevante zoekwoorden: Onderzoek welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt en integreer deze in de titel, beschrijving en tags van jouw video’s. Dit zal helpen om jouw video’s hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten.
 • Optimaliseer de titel en beschrijving: Zorg ervoor dat jouw titel en beschrijving duidelijk en informatief zijn. Gebruik relevante zoekwoorden en vermeld de belangrijkste punten van jouw video. Dit zal jouw video’s helpen om beter begrepen te worden door zoekmachines.
 • Voeg ondertiteling, bijschriften en hoofdstukken toe: Het toevoegen van ondertiteling is essentieel bij de inzet van jouw video op social media. Veel gebruikers kijken namelijk video’s zonder geluid (met name de eerste seconden). Bij het uploaden van de video op YouTube is ook van belang om bijvoorbeeld de ondertiteling als los .srt bestand te uploaden.
  Goede bijschriften en het gebruik van hoofdstukken (YouTube) helpen om de vindbaarheid te vergroten. Zoekmachines kunnen de tekst in jouw video’s lezen en begrijpen, waardoor jouw video’s beter geïndexeerd kunnen worden.
 • Maak gebruik van video sitemaps: Een video sitemap is een XML-bestand dat specifiek is ontworpen voor het indexeren van video’s in zoekmachines. Zorg ervoor dat je een video sitemap maakt en deze indient bij zoekmachines zoals Google.
 • Promoot jouw video’s op social media: Het delen van jouw video’s op social media kan helpen om de zichtbaarheid en het bereik van jouw video’s te vergroten. Maak gebruik van de juiste hashtags en tags om jouw video’s beter te laten opvallen.

Het optimaliseren van jouw video’s voor zoekmachines vereist wat werk en aandacht, maar het kan een groot verschil maken in de vindbaarheid en het succes van jouw video marketing campagne. 

Photo by Marissa Lewis on Unsplash

Het meten van het succes van jouw video marketing campagnes

Het meten van het succes van jouw video marketing campagnes is essentieel om te begrijpen wat wel en niet werkt. In deze sectie zullen we enkele belangrijke statistieken bespreken die je kunt gebruiken om het succes van jouw video marketing campagnes te meten.

 • Weergaven: Het aantal keren dat jouw video is bekeken is een belangrijke maatstaf voor succes. Houd bij hoeveel weergaven jouw video’s krijgen en vergelijk dit met jouw doelstellingen.
 • Doorklikratio: De doorklikratio laat zien hoeveel mensen doorklikken naar jouw website of andere gewenste bestemming na het bekijken van jouw video. Een hogere doorklikratio geeft aan dat jouw video effectief is in het aantrekken van geïnteresseerde kijkers.
 • Reacties en interacties: Houd bij hoeveel reacties en interacties jouw video’s krijgen, zoals likes, reacties en deelacties. Dit geeft aan hoe betrokken jouw doelgroep is bij jouw video’s.
 • Conversieratio: Het meten van de conversieratio is essentieel om te begrijpen hoe effectief jouw video’s zijn in het genereren van leads en klanten. Houd bij hoeveel mensen actie ondernemen na het bekijken van jouw video, zoals het invullen van een formulier of het maken van een aankoop.
 • Kosten per actie: De kosten per gewenste actie (bv. aankoop) is een belangrijke factor om te bepalen of jouw campagne een succes is. 

Door regelmatig de prestaties van jouw video marketing campagnes te meten, kun je inzicht krijgen in wat wel en niet werkt en jouw strategie aanpassen om betere resultaten te behalen.

Het converteren van kijkers naar klanten met behulp van video marketing

Het uiteindelijke doel van video marketing is het converteren van kijkers naar klanten. In deze sectie zullen we enkele tips delen om jouw kijkers te overtuigen om actie te ondernemen na het bekijken van jouw video’s.

 • Voeg een call-to-action toe: Zorg ervoor dat je een duidelijke call-to-action toevoegt aan het einde van jouw video. Moedig jouw kijkers aan om actie te ondernemen, zoals het bezoeken van jouw website, het invullen van een formulier of het maken van een aankoop.
 • Vertel succesverhalen: Gebruik jouw video’s om succesverhalen te delen van tevreden klanten. Laat zien hoe jouw producten of diensten het leven van mensen hebben verbeterd en moedig kijkers aan om hetzelfde te ervaren.
 • Maak gebruik van testimonials: Laat kijkers zien wat anderen te zeggen hebben over jouw producten of diensten door middel van testimonials. Dit kan helpen om het vertrouwen van kijkers te vergroten en hen te overtuigen om klant te worden.
 • Maak het tastbaar: Soms is het simpelweg genoeg om jouw product fysiek en in bewegend beeld te zien om iemand te overtuigen. Denk maar aan unboxing of product review video’s online. 
 • Wees realistisch: Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je niet kan verwachten dat een korte video meteen harde leads gaat opleveren. Een video is een klein maar belangrijk onderdeel in een grotere marketing strategie op lange termijn. Daarnaast is de branche en het product waarmee je te maken hebt veel bepalend voor succes online. 

Het converteren van kijkers naar klanten is een continu proces dat geduld en consistentie vereist. Door de juiste strategieën toe te passen, kun je jouw video’s effectief inzetten om jouw doelgroep te overtuigen om actie te ondernemen.

Je mag niet verwachten dat een korte video meteen harde leads gaat opleveren. Een video is een klein maar belangrijk onderdeel in een grotere marketing strategie op lange termijn. Daarnaast is de branche en het product waarmee je te maken hebt veel bepalend voor succes online. 

Sageon helpt met jouw video marketing strategie 

Door het ontwikkelen van een video marketing strategie, het creëren van boeiende video content en het effectief promoten van jouw video’s, kun je jouw doelgroep betrekken en hen overtuigen om actie te ondernemen. 

Bij Sageon gaan we aan de slag met video marketing voor jouw bedrijf! Als ervaren online marketing bureau zorgen we ook dat jouw video wordt bekeken door de juiste mensen. Sageon heeft het allemaal in huis en ontzorgt je dus van A tot Z. 

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het implementeren van video marketing in jouw strategie en zet jouw idee om in tastbare resultaten! Neem direct contact met ons op en bekijk alvast onze portfolio