Je wilt als bedrijf adverteren in Google. Dat is zeker een goed idee. Google Ads zorgt namelijk voor een betere online vindbaarheid en zichtbaarheid van je bedrijf. Wie wil dat nou niet? Online vindbaar zijn is tegenwoordig ook een must, vooral zakelijk. In dit digitale tijdperk is ‘online zijn’ onderdeel geworden van het leven.

Om als bedrijf online vindbaar te zijn via Google Ads, is het belangrijk dat je Google Ads zo goed mogelijk instelt. In deze blog leg ik je graag uit wat de basisstappen zijn van het opzetten van een Google Ads campagne én waar je op moet letten.

Google Ads instellen in 10 stappen

Deze stappen doorloop je iedere keer bij het opzetten van een nieuwe campagne.

Tip: wil je een nieuwe campagne aanmaken met dezelfde instellingen? Dan kan je de campagne makkelijk ko­­­piëren en plakken.

De eerste stappen bij het instellen van een Google Ads campagne:

 1. Doel. Je kan ervoor kiezen om een vooraf ingesteld doel te kiezen. Dit doe ik zelf niet omdat ik de instellingen graag in eigen hand houd. Vooral in het begin.
 2. Campagnetype. Opties: Zoeken, Display, Shopping, Video, App of Smart. Om bij de basis te beginnen, houden we het voor vandaag bij ‘Zoeken’ (Search).
 3. Resultaten. Welke resultaten wil je behalen? Websitebezoeken bijvoorbeeld.
  google-ads-campagne-stap-1-2-3
 4. Naam. Geef de campagne een naam. Tip: combineer het campagnetype (in dit geval ‘Search’) met het onderwerp van de campagne, bijvoorbeeld ‘Search | Online Marketing Bureau Utrecht’.
 5. Netwerk. Selecteer hierbij alleen het zoeknetwerk. Anders worden je tekstadvertenties in het displaynetwerk vertoond.
 6. Locatie. Kies de locatie waarin je wilt adverteren.
 7. Taal. Stel hierbij Nederlands en Engels in.
  google-ads-campagne-locaties-talen
 8. Budget. Vul het bedrag in dat je per dag wilt uitgeven.
 9. Bieden. Je biedstrategie stel je in op basis van je doel. Bij je eerste campagne kan dit ‘handmatige cpc’ zijn. Zo blijf je ook baas over je budget. Je kunt dit later altijd nog veranderen in een andere biedstrategie.
  google-ads-budget-biedstrategie
 10. GO. De optie “Advertentie-extensies” kun je even laten voor wat het is. Deze kun je later handmatig toevoegen. Kies dus voor Opslaan en doorgaan!

Advertentiegroep maken

Na het aanmaken van een campagne ga je advertentiegroepen toevoegen. Het is belangrijk dat je hierin een goede structuur kiest zodat je overzicht houdt en de zoekwoorden exact kan koppelen aan je advertentieteksten. Om te beginnen raden we aan om de campagnes en advertentiegroepen in Google Ads te bouwen aan de hand van je websitestructuur. Welke onderwerpen staan er op de website, bijvoorbeeld in het websitemenu of onder het kopje “diensten”? Dit kunnen dan ook de onderwerpen voor je campagnes zijn.

Relevante zoekwoorden

Ook de zoekwoorden – simpel gezegd: de zoekopdrachten waarbij jouw advertentie zichtbaar moet zijn – worden op advertentiegroepniveau ingesteld. Bedenk van tevoren op welke zoekwoorden je vindbaar wilt zijn.

Ik kan mij voorstellen dat een lijst van minimaal 10 zoekwoorden in gedachten hebt waarop je gevonden wilt worden. Logisch natuurlijk, want je wilt op zo veel mogelijk manieren vindbaar zijn. Ik wil je echter graag meegeven dat, vooral in het begin van een Google Ads Campagne, je niet ‘te breed’ moet gaan targeten qua zoekwoorden. Met ‘te breed’ willen gaan, bedoel ik; op te veel zoekwoorden inzetten. Begin met het belangrijkste zoekwoord of zoekwoorden voor jouw bedrijf.

In de zoekwoordplanner van Google kan je onderzoeken hoeveel zoekvolume er op jouw zoekwoorden zit. Met andere woorden: je ziet hoe vaak een zoekopdracht per maand wordt uitgevoerd. Ook geeft de zoekwoordplanner alternatieve zoekwoorden aan en een voorgesteld cpc (cost per click) bod. Zo kun je zien of jouw vooraf bedachte zoekwoord relevant genoeg is of dat je misschien een alternatief zoekwoord moet gebruiken. Ook zie je aan welk budget je ongeveer moet denken.

Advertenties maken

De derde stap is het schrijven van advertenties. Het is zeer bevorderlijk voor de kwaliteitsscore van je advertentie als de zoekwoorden terugkomen in de advertentieteksten. Evenals dat diezelfde zoekwoorden ook terugkomen op de landingspagina. Met een hogere kwaliteitsscore worden de advertenties vaker vertoond op een betere positie, wat leidt tot een lagere cpc en hogere ctr. Gevalletje win-win situatie dus. Begrijp je nog niet helemaal wat ik bedoel? Bel mij op of stuur gerust een mailtje 🙂

Tips

De basis is er

Yes, de belangrijkste instellingen van jouw Google Ads campagne zijn ingesteld. Publiceer je advertenties en laat die conversies maar komen!

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips & tricks bij het instellen van een Google Ads account en het beheren daarvan. Als je je online marketing uitbesteedt aan Sageon, zorgen wij ervoor dat alle tips & tricks worden toegepast.

Ben je benieuwd hoe dit zich vertaalt voor jouw bedrijf? Neem dan contact met mij en ik vertel het je!