Cliché maar waar: de digitale marketingwereld is voortdurend in beweging. Als marketeer is het belangrijk om alert te zijn op trends en ontwikkelingen.

Weten wat ‘hot’ is helpt bij het optimaliseren van je marketingstrategie. Op tijd inspelen op relevante trends zet jouw bedrijf nog beter in de markt!

We helpen je graag op weg. Daarom geven we je 5 trends die (volgens ons) een grote rol gaan spelen in de marketingwereld van 2023:

1.    De invloed van Google blijft groeien

Hè? Maar Gen Z zoekt toch liever informatie via TikTok of andere sociale kanalen? Ja, maar tóch denken wij dat de invloed van Google voorlopig zal blijven toenemen.

Google is de meest dominante kracht in de zoekmachinemarkt, en een belangrijke partij in de e-commerce. Bovendien bepalen de algoritmes van Google zelf steeds meer wélke informatie getoond wordt. Denk eens aan het Google Ads campagnetype Performance Max; het algoritme bepaalt welke advertentie wordt getoond.

TikToks wél in je SERP

Lange tijd konden marketeers die organisch in zoekmachines wilden scoren zich richten op enkel websitecontent, en de andere kanalen grotendeels negeren. De laatste jaren is Google echter overgestapt op een meer geïntegreerd model, waarbij marketeers zich moeten richten op het optimaliseren van hun content voor álle kanalen.

Dit betekent dat als je wilt dat jouw content scoort, je daar moeite voor moet doen.

Alleen je website optimaliseren is niet altijd genoeg: zaken als een geoptimaliseerd YouTube-account, een actief Google Bedrijfsprofiel en activiteit op je sociale kanalen helpt ook mee aan het opvallen in de SERP en het laten groeien van je online bereik. Wist je dat ook TikTok video’s steeds vaker rechtstreeks in het zoekresultaat van Google worden opgenomen?

Organisaties moeten zich meer bezig houden met het maken van content die boeit, én geoptimaliseerd is voor de gebruikerservaring.

Google heeft de middelen om groot te blijven en zich relevant te houden. Ook het merendeel van Gen Z zal – ondanks het zoekgedrag op sociale kanalen – Google blijven gebruiken bij het zoeken naar locaties of specifieke content.

2.    Gebruikerservaring is de belangrijkste factor

Google richt zich op het belonen van websites die een naadloze gebruikerservaring bieden, en het ‘straffen’ van websites die dit onderdeel verprutsen. Dat is al geruime tijd aan de gang, en zet ook in 2023 door.

Hoe je de gebruikerservaring positief beïnvloed?

  • Bekijk je site vanuit de eindgebruiker

Om gebruiksvriendelijke inhoud te creëren moet je bekend zijn met je publiek. Je moet begrijpen wat hun behoeften zijn en wat ze van jou verwachten. Een duidelijk beeld van je publiek maakt het veel makkelijker om inhoud te creëren die écht nuttig en bruikbaar is.

  • Zorg voor een duidelijke structuur

Bovendien is het niet genoeg om een mooie website of een goed geschreven blogbericht te hebben; je moet ervoor zorgen dat die inhoud gemakkelijk te vinden is.

Een goed toegankelijke site zorgt voor een hogere conversieratio: er raken minder gebruikers ‘verloren’ in overbodige pagina’s of door het missen van belangrijke knoppen.

Meer weten over een goede gebruikerservaring voor ál je bezoekers? Lees eens ons blog over digitale toegankelijkheid!

3.    We gaan zwemmen in data

Dat je data gebruikt om je beslissingen te maken is echt geen trend meer. Wat wél verandert: het datalandschap.

Door veranderingen als het verdwijnen van first party cookies of het nieuwe Google Analytics 4 wordt het in 2023 voor sommige teams een uitdaging hun data inzichtelijk te houden. Marketeers zullen in 2023 dus dieper in gegevens moeten duiken!

We hebben dit jaar een aantal artikelen geschreven die je hierbij kunnen helpen:

4.    AI & VR: met die afkortingen zijn we nog niet klaar!

Artificial intelligence (AI) en virtual reality (VR) zijn technieken die je steeds vaker tegenkomt. Het zijn dan wel tweeletterige engelse afkortingen, verder heeft het niet veel met elkaar te maken.

AI is een soort software die machine learning gebruikt om zijn functionaliteit in de loop van de tijd te verbeteren. Toepassingen van AI kom je vaak tegen: machine-learning algoritmes worden op veel plekken gebruikt. Denk aan de recente hype rond chat-GPT.

AI gaat in 2023 nog meer groei in populariteit doormaken. Nuttig in marketing omdat het vervelende taken kan automatiseren en teamleden kan vrijmaken om zich met meer strategische of creatieve taken bezig te houden. Het kan grote hoeveelheden gegevens  analyseren en nauwkeurige voorspellingen doen op basis van die gegevens.

VR is software waarbij het lijkt alsof je in een ander werkelijkheid bent. Je zet een bril op je hoofd en bevind je in een andere wereld. VR wordt bijvoorbeeld toegepast in Metaverse, de digitale wereld van Meta.

VR-content is misschien nog geen mainstream trend voor 2023, maar zeker in opkomst.

5.    Overal video’s

Ook een trend die al langer gaande is, maar in 2023 naar ons inzien definitief wordt: de dominantie van bewegend beeld. Google test met meer video in zoekresultaten, het algoritme van Instagram probeert gebruikers te verleiden tot het delen van video’s en en TikTok is al lange tijd succesvol met enkel video’s.

Ook video’s op websites, in het Google Bedrijfsprofiel, natuurlijk op YouTube en zelfs in e-mails is video steeds vaker aanwezig, en ook met steeds meer effect.

Wat ons betreft is 2023 het jaar van de video. Ideeën nodig? Wij helpen je graag met jouw videomarketing!

In 2023…

Gaat de digital first-trend door. We kunnen niets met zekerheid zeggen: welke verrassingen staan ons te wachten en door welke technologische ontwikkelingen gaan we ons in 2023 verbazen?

Wat we wél weten: wanneer je je als marketeers richt op het creëren van boeiende inhoud en het bieden van een naadloze gebruikerservaring, kom je verder. Werk vanuit je klant en laat klantbeleving voorop staan!