Google Chrome is momenteel in Nederland met een marktaandeel van ruim 50% de meest populaire internetbrowser. Dat is niet voor niks. Chrome is snel, veilig en heeft een strakke overzichtelijke indeling. Bovendien biedt Chrome een flink aanbod aan extensies voor meer functionaliteiten. Als je werkzaam bent als SEO-specialist is het handig om te weten dat er aardig wat SEO-extensies voor Google Chrome beschikbaar zijn die je een hoop werk uit handen kunnen nemen. Het gebruik van deze tools helpt je om snel inzichten te verkrijgen over de SEO-status van een website. In deze blog vertel ik je daarom meer over 7 superhandige Chrome-extensies die kunnen bijdragen aan de SEO van je website!

1. MOZ toolbar

Ik begin met de MOZbar. MOZ is een van de grootste en bekendste SEO-community’s ter wereld. Ze ontwerpen tools om SEO gemakkelijker te maken. Zo hebben ze ook de gratis MOZbar Chrome extensie ontworpen. Deze handige tool biedt de mogelijkheid om de SEO-gegevens van een website snel in kaart te brengen. Om de MOZbar te kunnen gebruiken dien je eerst een gratis MOZ-community account aan te maken. Daarna kun je eventueel kiezen voor MOZbar premium indien je meer gegevens van een website wil zien.

Met de gratis MOZbar verkrijg je echter ook genoeg nuttige informatie. Zodra de extensie is toegevoegd en je bent ingelogd verschijnt bij het bezoeken van een pagina de MOZbar bovenaan de pagina. Via page-analysis kun je vervolgens verschillende SEO gerelateerde eigenschappen van de pagina inzien.

Mozbar On Page analysis

Zo kun je bijvoorbeeld direct zien wat de metaomschrijving voor de desbetreffende pagina is en of deze de juiste lengte heeft. Ook wordt het aantal H1- en H2-titels en de alt-teksten weergegeven. Daarnaast zie je bovenaan direct de page authority (PA) en de domain authority (DA) van een domein. De getallen geven aan hoe goed een pagina (PA) of website (DA) zal ranken binnen zoekmachines volgens de metrics van MOZ. Dit wordt weergegeven met een getal van één tot honderd, waarbij geldt: hoe hoger het getal hoe beter.

Behalve bij het bezoeken van een pagina, is de MOZbar ook erg handig bij het overzicht van je zoekresultaten. In een oogopslag zie je dan de PA en DA van de pagina’s die in de zoekresultaten worden weergegeven.

Mozbar zoekresultaten

Via de knop ‘Link analysis’ word je bovendien direct doorgestuurd naar een uitgebreid rapport. Hier vind je informatie over het linkprofiel van de desbetreffende pagina. Handig om zowel voor jezelf als voor de concurrent te analyseren!

2. Ahrefs toolbar

Ahrefs is een ander populaire tool voor SEO-analyse. Het is een zeer accurate online tool die veel data van websites wereldwijd verzameld. De tool is niet gratis, maar biedt wel enorm veel mogelijkheden. Zo kun je met Ahrefs een uitgebreide concurrentie-analyse uitvoeren, maar ook de inhoud van je eigen website, het backlinkprofiel en keyword posities analyseren.

Deze week is de Ahrefs toolbar gelanceerd die het mogelijk maakt direct de belangrijkste SEO-statistieken in te zien. Superhandig als je even snel een pagina wil analyseren. De toolbar is beschikbaar als Chrome en Firefox extensie.

Met de toolbar zie je bovenaan elke pagina die je bezoekt en bij elk zoekresultaat direct de volgende statistieken:

  • Page rating (URL) en domain rating (DR)
  • Ahrefs rank (AR)
  • Aantal backlinks (BL)
  • Aantal verwijzende domeinen (RD)
  • Geschatte aantal organische bezoekers (ST)
  • Aantal rankende zoekwoorden (KW)

Ahrefs toolbar

De Ahrefs URL en DR zijn gebaseerd op de Ahrefs Metrics, maar hebben een positieve correlatie met de Google Rankings. Voor SEO-specialisten zijn deze cijfers dus interessant om mee te nemen in de beoordeling en analyse van een website.

3. Google Tag Assistant

Google Tag Assistant analyseert de tags die aanwezig zijn op een webpagina. Bijvoorbeeld de Google Analytics en Google Tag Manager tags. Met Google Tag Assistant zie je in een oogopslag of de tags op de op de juiste manier geïmplementeerd zijn. Handig om te weten, want als je als SEO-specialist werkt is het gebruik van Google Analytics en Google Tag Manager een must. Een juiste implementatie is dus zeer belangrijk om geen belangrijke websitestatistieken te missen.

Zodra je de extensie hebt toegevoegd aan je Chrome-browser is het gebruik ervan simpel. Je bezoekt de pagina waarvan je de tags wil analyseren, opent de extensie en kiest linksonder voor enable. Om daarna de resultaten te kunnen zien moet je de pagina eerst refreshen. Vervolgens krijg je een overzicht waarin wordt aangegeven welke tags aanwezig zijn en of ze goed staan ingesteld. Groen betekent goed ingesteld, blauw betekent dat de tag niet optimaal is ingesteld en rood betekent dat de tag niet goed is ingesteld.

Google Tag assistant toolbar

4. SEOquake

SEOquake is een andere handige extensie voor Google Chrome die je inzicht geeft over de SEO-status van een website. Deze tool geeft niet alleen informatie over belangrijke SEO-criteria, maar ook adviezen voor verbetering. Het gebruik is simpel. Nadat je de toolbar hebt geïnstalleerd open je de webpagina die je wil analyseren. Vervolgens klik je op SEOquake in je browser. In deze toolbar kun je kiezen voor ‘Diagnosis’ waarna je wordt doorgestuurd naar een rapport met uitgebreide informatie over de SEO-status van de bezochte pagina. Door middel van groene vinkjes, blauwe waarschuwingstekens en rode driehoekjes wordt visueel weergegeven hoe de pagina op diverse punten scoort. Bijvoorbeeld voor de metaomschrijving, paginatitel, het gebruik van koppen en alt-teksten.

SEOquake rapport

5. Seerobots

Seerobots is een plugin die bekijkt of een webpagina noindex en nofollow metatags heeft. Het op de juiste manier gebruiken van noindex en nofollow metatags is een belangrijk onderdeel van de optimalisatie van een website. Vandaar dat deze extensie handig is voor SEO-specialisten.

Ook het gebruik van deze extensie is simpel. Voeg de extensie toe aan Chrome en bezoek een pagina. Het icoontje van de extensie wordt vervolgens groen, rood of half rood/groen. Hiermee wordt aangegeven of een pagina noindex en/of nofollow meta tags heeft. Als je op het icoontje drukt zie je de resultaten in een klein rapport.

Seerobots rapport

6. Web Developer

De Web Developer extensie voor Chrome is eigenlijk voornamelijk bedoeld voor web ontwikkelaars. Je kunt er bijvoorbeeld CSS-bestanden mee inzien, wijzigen of tijdelijk uitzetten. Deze toolbar heeft echter ook een aantal hele handige functies voor iedereen die zich bezighoudt met SEO. Zo is er een tabblad ‘images’ die je informatie geeft over de afbeeldingen op een webpagina. Goed geoptimaliseerde afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van SEO. Met de Web Developer extensie kun je snel de afmetingen van afbeeldingen op een webpagina inzien. Daarnaast kun je bekijken of de afbeeldingen niet ‘oversized’ zijn, of er alt-teksten aan gegeven zijn en wat de beschrijvingen ervan zijn. Handig!

Web developer toolbar

7. HeadingsMap

De laatste extensie die ik in deze blog wil bespreken is de HeadingsMap. Het gebruik van headings (H1, H2 koppen etc.) in de tekst op een webpagina zorgt voor structuur en is een belangrijk onderdeel van on-page SEO. Door zoekwoorden in de koppen te gebruiken ziet Google snel waar een pagina over gaat. Hierbij dient maar één H1 kop gebruikt te worden waarin het belangrijkste zoekwoord voor de pagina voorkomt. De tekst wordt vervolgens verder opgedeeld in tussenkoppen met H2 en H3 tags waarin andere zoekwoorden kunnen worden opgenomen. Het is mogelijk om tot H6 te gaan. Met de HeadingsMap extensie zie je in een oogopslag wat de paginastructuur is en welke heading tags zijn gebruikt. Na het toevoegen van de extensie bezoek je een webpagina, druk je op het icoon in de browser en de HeadingsMap wordt direct vertoond.

Meer weten? Neem contact op

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen kunnen extensies je een hoop werk en tijd besparen als je je bezighoudt met SEO. Als je er eenmaal aan gewend bent zal je zien dat je ze vaak gebruikt als je een snelle SEO-check wil uitvoeren. Wil je meer weten over het gebruik van extensies? Of heb je hulp nodig met de SEO van je eigen website? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!